Search
Close this search box.

Eșec fiscal al guvernării Iohannis-Ciolacu: De ce primește OMV prioritate în fața antreprenorilor români?

Share Article

Un raport recent semnalizează o situație alarmantă în ceea ce privește politica fiscală a României. Analistul politic Petrișor Peiu a adus în atenție faptul că OMV, companie austriacă, a împrumutat statul român cu 800 de milioane de lei, la o dobândă de 6-7%. Această situație ridică semne de întrebare privind gestionarea resurselor financiare ale României, mai ales având în vedere că statul român ar fi putut obține acești bani sub formă de dividende, având în vedere că deține 20% din acțiunile OMV Petrom.

În 2022, OMV Petrom a înregistrat un profit net de peste 10 miliarde de lei. Din această sumă, statul român ar fi trebuit să primească 2 miliarde de lei ca dividende. Cu toate acestea, guvernul condus de Ciucă a acceptat dividende de doar 480 de milioane de lei, plus un dividend suplimentar de 560 de milioane de lei. Astfel, statul român a primit doar jumătate din suma la care avea dreptul.

Peiu subliniază că această situație reflectă o politică defectuoasă a guvernului, care pare să favorizeze marile companii în detrimentul antreprenorilor români. Acesta a menționat și alte exemple, precum reducerea taxei de solidaritate pentru OMV sau faptul că firme mari, precum E.ON, ENEL, Orange și Vodafone, declară pierderi, în timp ce micii antreprenori și liber-profesioniștii sunt supuși unor taxe crescute.

În contextul în care România se confruntă cu un deficit bugetar semnificativ, Peiu sugerează că guvernul ar trebui să adopte o abordare mai echilibrată, care să protejeze interesele antreprenorilor români și să asigure o distribuție corectă a resurselor financiare. El avertizează că actuala politică fiscală riscă să erodeze clasa de mijloc din România și să consolideze poziția marilor companii străine în detrimentul antreprenorilor locali.

În încheiere, analistul politic face apel la guvern să reconsidere politica sa fiscală și să adopte măsuri care să sprijine dezvoltarea unei clase de mijloc puternice și a unui capitalism autohton sănătos.

You might also like

Casa si gradina

Cum să plantezi un smochin la tine acasă

Smochinul este un fruct delicios și sănătos, care poate fi cultivat atât în grădina ta, cât și în vase. În acest articol, vom explica cum

#La Prima Vedere

@LaPrimaVedere