Search
Close this search box.

Guvernarea PSD-PNL: Deficit bugetar în creștere și încredere în scădere

Share Article

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a scăzut semnificativ în luna august, (cu 7,5 puncte) la valoarea de 47,9 puncte. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a crescut uşor fata de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 7,58%.

”Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut semnificativ în luna august, (cu 7,5 puncte) la valoarea de 47,9 puncte. Această situaţie s-a datorat scăderii ambelor componente ale indicatorului, însă se remarcă scăderea componentei de anticipaţii cu 8,8 puncte până la valoarea de 38,3 puncte”, anunţă Asociaţia CFA Romania.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a crescut uşor faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 7,58%.

“În contextul anticipatelor majorări de taxe indicatorul de încredere a scăzut puternic în luna august. De asemenea anticipaţiile de majorare a taxelor indirecte, a avut un efect de creştere uşoară a anticipaţiilor inflaţioniste. În contextual incertitudinii ridicate şi anticipaţiile de creştere economică pentru 2023 s-au redus substanţial”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 81% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0119 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0753 lei pentru un euro.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 50% dintre participanţi anticipează o scădere a acestora în timp ce 44% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea 68% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 31% ca sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipaţiilor este de 5,5%

You might also like

Casa si gradina

Cum să plantezi un smochin la tine acasă

Smochinul este un fruct delicios și sănătos, care poate fi cultivat atât în grădina ta, cât și în vase. În acest articol, vom explica cum

#La Prima Vedere

@LaPrimaVedere