Search
Close this search box.

“Sub semnul incertitudinii: Încrederea economică se clatină în august, inflația își întinde ghearele, iar leul se zbate în mrejele deprecierii – O radiografie a economiei românești în stil Churchillian”

Share Article

În luna august, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a înregistrat o scădere semnificativă de 7,5 puncte, ajungând la 47,9 puncte. Această scădere se datorează în mare parte diminuării componentei de anticipaţii cu 8,8 puncte.

Pe de altă parte, rata anticipată a inflaţiei pentru următorul an a crescut uşor, ajungând la o valoare medie de 7,58%. Acest lucru a fost influențat de majorările anticipate de taxe, care au dus la o creștere a anticipațiilor inflaționiste.

În privința cursului de schimb EUR/RON, majoritatea participanților, adică 81%, anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel, valoarea medie anticipată pentru 6 luni este de 5,0119 lei pentru un euro, iar pentru 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0753 lei pentru un euro.

În ceea ce privește piața imobiliară, jumătate dintre participanți se așteaptă la o scădere a prețurilor proprietăților rezidențiale, în timp ce 44% anticipează o stabilizare în următoarele 12 luni. 68% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an este de 5,5%, iar pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a scăzut la 2,1%. Datoria publică, calculată ca procent în PIB, este anticipată să crească la 55% în următoarele 12 luni.

You might also like

Casa si gradina

Cum să plantezi un smochin la tine acasă

Smochinul este un fruct delicios și sănătos, care poate fi cultivat atât în grădina ta, cât și în vase. În acest articol, vom explica cum

#La Prima Vedere

@LaPrimaVedere