În luna august, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a înregistrat o scădere semnificativă de 7,5 puncte, ajungând la 47,9 puncte. Această scădere se datorează în mare parte diminuării componentei de anticipaţii cu 8,8 puncte.
Pe de altă parte, rata anticipată a inflaţiei pentru următorul an a crescut uşor, ajungând la o valoare medie de 7,58%. Acest lucru a fost influențat de majorările anticipate de taxe, care au dus la o creștere a anticipațiilor inflaționiste.
În privința cursului de schimb EUR/RON, majoritatea participanților, adică 81%, anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel, valoarea medie anticipată pentru 6 luni este de 5,0119 lei pentru un euro, iar pentru 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0753 lei pentru un euro.
În ceea ce privește piața imobiliară, jumătate dintre participanți se așteaptă la o scădere a prețurilor proprietăților rezidențiale, în timp ce 44% anticipează o stabilizare în următoarele 12 luni. 68% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an este de 5,5%, iar pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a scăzut la 2,1%. Datoria publică, calculată ca procent în PIB, este anticipată să crească la 55% în următoarele 12 luni.